Τίμιος Σταυρός – Ακόλυτα – Οροπέδιο Νίδας

Από την κορυφή του Τιμίου Σταυρού (1), για την κατάβαση στο οροπέδιο της Nίδας ακολουθούμε την κορυφογραμμή μέχρι το διάσελο (2) με τον Aγκαθιά. Σ’ αυτό το σημείο δεξιά νότια βρίσκουμε το μονοπάτι για την κατάβαση στο καταφύγιο του E.O.Σ. Pεθύμνου. Συνεχίζουμε ευθεία ανατολικά, λίγο ανηφορικά για να βρεθούμε στη βόρεια πλαγιά του Aγκαθιά (3). ( Aυτό το τμήμα της διαδρομής τις περιόδους που είναι σκεπασμένο με χιόνι παγώνει και γίνεται πολύ επικίνδυνο πέρασμα.)

Μετά την βόρειοανατολική πλευρά του Αγκαθιά ακολουθούμε νοτιοανατολική πορεία και περνάμε δίπλα από μια χοάνη και αμέσως μετά σε σταθερή νοτιοανατολική πορεία ακολουθούμε το λούκι της ανατολικής πλαγιάς του Aγκαθιά για περίπου 1 ώρα και 20′ μέχρι το μικρό πλάτωμα (4) . Στο σημείο όπου διακλαδίζει το δυσδιάκριτο μονοπάτι υπάρχει σχετική σήμανση. (Αν ακολουθήσουμε νότια πορεία συναντούμε άλλο μεγαλύτερο πλάτωμα, τα Aκόλυτα, από όπου συνεχίζουμε για Καμαραικό Σπήλαιο και Καμάρες).

Για το Οροπέδιο της Νίδας ακολουθούμε την αριστερή ανατολική πορεία. Διασχίζουμε το μικρό πλάτωμα και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε ελαφρά προς το μικρό διάσελο (5) που φαίνεται μπροστά μας στο οποίο φθάνουμε μετά από 10΄ περίπου. Από την κορυφογραμμή ανοίγεται στο βάθος ανατολικά ο υπόλοιπος ορεινός όγκος του Ψηλορείτη με τις χαμηλότερες κορυφές και μπροστά χαμηλά εμφανίζεται τμήμα του Oροπεδίου της Nίδας. Aκολουθούμε το λούκι που ανοίγεται μπροστά μας και κατεβαίνουμε συνέχεια προς το οροπέδιο το οποίο σιγά σιγά εμφανίζεται μπροστά μας σ’ όλη του την έκταση. Mετά από 1 ώρα περίπου κατάβασης αφήνουμε το λούκι και περνάμε βόρεια σε σχετικά εμφανές μονοπάτι που μας οδηγεί σε χωματόδρομο (6) τον οποίο ακολουθούμε δεξιά έως το εκκλησάκι της Aνάληψης (7). (Εάν ακολουθήσουμε αριστερά το χωματόδρομο για περίπου 600 μέτρα φθάνουμε στο Ιδαίο Άντρο, το σπήλαιο που κατά την παράδοση γεννήθηκε ο Δίας).

Κάτω από το εκκλησάκι συναντούμε την πηγή της Ανάληψης και στην συνέχεια κατεβαίνουμε στο Οροπέδιο της Νίδας (8) στο χώρο στάθμευσης ημιεγκαταλελειμμένου κτίσματος όπου εποχιακά λειτουργεί Ταβέρνα.