Νίκος Ξυλούρης

Ο Νίκος Ξυλούρης γεννήθηκε το 1938 στα Ανώγεια, πρώτο παιδί μιας οικογένειας με μεγάλη μουσική παράδοση.

Ξεκίνησε από βοσκός στο Ψηλορείτη για να γίνει μεγάλος μουσικός και να εκφράσει όχι μόνο τη μεγάλη κρητική μουσική παράδοση την οποία ανανέωσε σημαντικά, αλλά κατάφερε να σφραγίσει με την ανθρώπινη παρουσία του, την ηθική του και την ερμηνεία του μια από τις σημαντικότερες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας.

Την αξία της διαδρομής του Νίκου Ξυλούρη στα ελληνικά μουσικά (και όχι μόνο) πράγματα αναδεικνύει με τον ιδιαίτερο του λόγο και σκέψη ο Κώστας Γεωργουσόπουλος.

Όταν γνώρισα το καλοκαίρι του 1970 το Νίκο Ξυλούρη η ζωή μου άλλαξε. Ερχόταν αρχαγγελικός, αγνός, αθώος απ’ τη χώρα του Μύθου. Περνούσε μέσα από τις “σκονισμένες” ιδέες μας, μέσα στη λασπωμένη διανόηση μας και ένιωθες πως περνούσε ένα αεράκι παραδείσιο.

Ο Ξυλούρης ερχόταν από τις πανηγύρεις της κρητικής παράδοσης, ως ένας άγγελος-μαντατοφόρος ενός άλλου τρόπου ζωής. Ο Ξυλούρης πριν από λυράρης, πριν από τραγουδιστής ήταν ένας αυθεντικός άνθρωπος.

Ακέραιος, ευθύς, λιγόλογος, χαριτωμένος που αλήθευε σε κάθε τι. Δεν μπορούσες να ψεύδεσαι μπροστά στον Ξυλούρη. Με το αφοπλιστικό του γάργαρο γέλιο και την καθαρή του ματιά σε ξεμπρόστιαζε και σε υποχρέωνε να ομολογήσεις την ψευτιά σου. Ήξερε να αποκαλύπτει την υποκρισία, να ξεσκεπάζει τη σοβαροφάνεια.

Ο λυράρης Ξυλούρης θαρρείς και είχε ξεκορμίσει από τις βυζαντινές τοιχογραφίες, όπου οι άγγελοι παίζουν λύρα, τουμπερλέκι και ταμπουρά.

Ο τραγουδιστής Ξυλούρης ερχόταν από το βαθύ Βυζάντιο, από τις κατανυκτικές ολονυχτίες της Βασιλεύουσας, όταν ο Δαμασκηνός δημιουργούσε και ο Ρωμανός ο Μελωδός απογειωνόταν. Μέσα στη φωνή του Ξυλούρη κατοικούσαν οι αρχαίοι μουσικοί τρόποι, οι βυζαντινές κλίμακες και οι δρόμοι της Ανατολής.

Ο Ξυλούρης ήταν ο χαρισματικός αγγελιοφόρος που έφερνε στην εποχή μας το μήνυμα της μουσικής ελληνικής συνέχειας. Τραγουδούσε και αγάλλονταν η Σαπφώ, η Κασσιανή και η κυρά-Φροσύνη.

Η φωνή του Ξυλούρη δεν ήταν ένα μουσικό εργαλείο απλώς. Ήταν ένα πολιτισμικό και ένα υψηλόφρον ύφος. Ήθος και ύφος συγκροτούσαν το Υψηλών της παρουσίας του Ξυλούρη. Ο Ξυλούρης μας έφυγε αλλά μας άφησε το ίχνος του πάνω στα πράγματα και στις ιδέες μας. Ίχνος γνησιότητας, σφραγίδα αυθεντικότητας και Λυδία λίθο αλήθειας.”