Υφαντική

Η μακραίωνη παράδοση βρίσκει και σήμερα την συνέχειά της στην παραδοσιακή υφαντική, που αποτελεί μια από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής. Τα ξομπλιαστά και πλουμιστά υφαντά των Ανωγείων γίνονται με τη χρήση μαλλιού, λιναριού, βαμβακιού και μεταξιού στους παραδοσιακούς αργαλειούς που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια. Τα διακοσμητικά μοτίβα εκτός από τα διάφορα γεωμετρικά σχήματα, δανείζονται εικόνες από τη φύση αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Τα μάλλινα κιλίμια, οι πατανίες, οι “βούργιες”, πολύχρωμα σακίδια που χρησιμοποιούνταν στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και από τους κτηνοτρόφους ως χώροι για τη μεταφορά των τροφί-μων, τα βαμβακερά ή λινά σεντόνια, πετσέτες και τα μεταξωτά φορέματα και είδη ρουχισμού είναι από τα συνηθέστερα προϊόντα της κρητικής υφαντικής τέχνης. Τα Ανωγειανά κεντητά φημίζονται για τις πολύχρωμες παραστάσεις τους με θέματα τόσο από τη φύση και την καθημερινή ζωή όσο και από μοτίβα δανεισμένα από την μινωική και βυζαντινή παράδοση του νησιού.

Τα κεντητά και τα υφαντά σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από πλεκτές δαντέλες σε υπέροχα σχέδια και μοτίβα.

Κρητική παραδοσιακή φορεσιά

Η κρητική παραδοσιακή φορεσιά που γνωρίζουμε σήμερα, δεν φοριέται πλέον σε καθημερινή βάση. Σε πολλές γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις και κυρίως στους γάμους θα δούμε τις Ανωγειανές γυναίκες να ντύνονται με την πολυποίκιτη υφαντή και κεντητή στολή που καθιερώθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Περιλαμβάνει πολύπτυχο κεντητό φουστάνι με ένα είδος μακριάς βράκας που μοιάζει με σαλβάρι, κεντητή ποδιά, το “μεϊτάνι” (πρόκειται για είδος σακακιού με μακριά μανίκια), ή την “σαλαμάρκα” (κεντημένο αμάνικο σακάκι), πάνω από το μεταξωτό πουκάμισο. Το κεντητό μεταξωτό μαντίλι στο κεφάλι και διάφορα κοσμήματα στο στήθος συμπληρώνουν το σύνολο της στολής.