Σπήλαια και φαράγγια

Στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του δήμου βρίσκονται σημαντικοί γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι συμβάλουν στην παρουσία καρστικών σχηματισμών. Εκτός από τα λατρευτικά σπήλαια Καμαραϊκό (ανήκει διοικητικά στονΔήμο Τυμπακίου) και Ιδαίον Άντρο στην περιοχή των Ανωγείων αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός Σπηλαιοβαράθρων γνωστά με το χαρακτηρισμό Ταυκούρες η Ταύκοι και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος σημαντικών σπηλαιολογικών αποστολών τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Πολλά από αυτά παραμένουν ανεξερεύνητα.

Κατεξοχήν ορεινή η περιοχή των Ανωγείων, χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη στα όρια της, εκπληκτικής ομορφιάς φαραγγιών, με τα πορτοκαλιά και γκριζοπράσινα χρώματα των τοιχωμάτων τους να λειτουργούν σαν είσοδοι σε κόσμους εκπληκτικής άγριας ομορφιάς.

Η γνωριμία με τα φαράγγια της περιοχής, αποτελεί ταυτόχρονα ένα ταξίδι για τη γνωριμία της φύσης, του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού. To φυσικό πλαίσιο αυτής της γνωριμίας εναλλάσσεται συνεχώς. To τοπίο αλλάζει από τραχύ, άγριο και γυμνό σε δασωμένο και έρημο. Πλαγιές κατάφυτες που σε πλημμυρίζουν από αρώματα και σε κάνουν να νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις την διάχυτη χαρά της Κρητικής φύσης. Στα δυτικά όρια των Ανωγείων βρίσκεται το φαράγγι των Ζωνιανώνπου καταλήγει στο ομώνυμο χωριό. Στα ανατολικά το φαράγγι της Μύγας και στα νοτιοανατολικά όρια στις παρυφές της κορυφής Σκίνακα διαμορφώνεται το Ψακοφάραγγο το οποίο συνεχίζει σε μορφή χειμάρρου και διασχίζει το δάσος του Ρούβα.